Üdvözöl a(z) Magyar Ford Focus Klub
Címlap  ·  Saját beállítások  ·  Letöltések  ·  Fórum 2022.01.17. 20:18:05 

  Főmenü
 Hírek, cikkek :
 Címlap
 Régebbi cikkek, írások
 Keresés

 Tagok :
 Új tagoknak
 Klubtagoknak (zártkörű)
 Tagok listája
 Saját beállítások
 Üzenetek

 Közösség :
 Fórum
 Észrevétel küldése
 Hasznos linkek
 Fotóalbum
 Online bolt
 Apróhirdetés
 Letöltések
 Rendszámkereső
 Userbar generátor

 Adatok :
 Klubtérkép
 Top 10

  Hirdetés

  Felhasználók
Üdvözlet, Vendég
Felhasználónév
Jelszó
(Regisztráció)
Felhasználók:
Legutóbbi: lala1lala
Mai: 3
Tegnapi: 0
Összesen: 26362
Látogatók:
Vendégek: 228
Tagok: 2
Összesen: 230

Jelen lévő tagok:
01: attila64
02: shatterhand


  Pollenszuro cseréje
Írta: Flex
Barkács sziszi küldte "

Itt az osz, jönnek az esok…

 

Mi köze a pollenszuronek az esohöz? Sajnos nagyon sok köze lehet és igencsak sok fejfájást okozhat. A szuro az elso szélvédo elotti, jobb oldali muanyag takaró lap alatt helyezkedik el. A takaró lap a szélvédore van ragasztva, ennek lenne a szerepe a víz becsordogálásának megakadályozása.Az ido vas foga vagy a nem lelkiismeretes szurocsere miatt elofordulhat, hogy a takaró lap nem ragaszkodik kelloen vagy egyáltalán a szélvédohöz. Itt kezdodik a baj. A víz nem csak a szurot teheti tönkre, hanem akár az elso utas szonyege alá is bejuthat. A szuro és szellozorendszer benedvesedése pedig idovel szaggal is jár, a benne megtelepedett baktériumok miatt.

Mivel nekem a szélso oldalon elvált a szélvédotol a fedél, nekiálltam magam megoldani a szurocserét és a visszaragasztást.

 

(Az autóm 2003-as évjáratú. Nem biztos, hogy mindegyik modellévnél ilyen a fedél rögzítése.)

A fedél, a ragasztáson kívül, hat ponton van rögzítve.

 

1-es pontoknál, patentokkal (bolha).

2-es pontnál, egy kis kerek fedél alatt lévo csavarral, ami egy, a bal oldali fedélben lévo tipliszeru eszközzel rögzít.

3-as pontokon jelölt helyeken, kis beakadó körmökkel.

 

A szétszerelést kezdjük azzal, hogy az ablaktörlo lapátokat állítsuk függoleges helyzetbe. Bekapcsolt gyújtás mellet ablaktörlés, majd a baloldali végállásnál gyújtás le. Csak így férhetünk a 2-es rögzítéshez. Itt a kis kerek fedél lepattintása után találunk egy kereszthornyú csavart, amit kicsavarunk.

 

A 3-as pontoknál akasszuk ki a körmöket, egyet találunk a bal oldali lap alatt is, az ablaktörlonél. Most jön a kombinált muvelet. A többit váltogatva, az 1-es pontoknál a fedélre merolegesen húzzuk a fedelet (itt a ragasztó ellen is kell dolgoznunk), valamint a 2-es ponton eloször a bal oldali fedelet kell addig emelni amíg ki tud bújni alóla a jobb oldali fedél illeszkedo füle. Jó kis tornagyakorlat lesz…

A szétszedésnél rögtön eltörtem az 1-es pontok egyik bolháját, így azt Ford kereskedésben megvásároltam. A patent 3 darabból áll, nekem a fekete része törött le a fedélrol.

Rendelési szám: 1 106 903 ára: 1.235,- Ft / 2db

Talán nem lesz rá mindenkinek szüksége, de nem árt tudni a patent beszerzési adatait.

Ráragasztottam a megvásárolt részt a fedélre, ezzel ez a gond megoldódott.

 

Jöhet a nagytakarítás, nálam ez három részbol állt.

-A régi szuro eltávolítása után befújtam a szellozorendszer szívó oldalát is klímatisztító spray-el.

-Az üvegrol letisztítottam a ragasztó maradékot. Üvegtisztítóval maradéktalanul sikerült.

-A fedélrol lekapartam a ragasztó további maradékait.

 

Zsírtalanításra, tisztításra háztartási benzines hígítót használtam.

A pollenszuro cseréje lebontott fedél mellet nem nagy ügy: a két oldalsó fül kihajtása után, az elülso fele lebillentheto. Régi szuro ki, új be. Kétoldalt találunk a szuroházban egy-egy bordát, ezek illeszkednek a szuro szélso lamellái közé. Ház eleje vissza, oldalsó fülek vissza.

 

Most jön a ragasztó, amit szintén Ford kereskedésben találtam. Ez a 3M terméke, a számlán így néz ki: 08684 tömítoanyag hurka 3M 6mm / 1 méter / 1.118,- Ft. Kis tekercsben kaptam kézhez. Lehet, hogy nincs minden kereskedésben, én a Kerepesi úti Petrányi-nál vettem.

Talán olcsóbban is beszerezheto, akinek van kedve és lendülete az nyomozzon a 3M Magyarország Kft honlapjával kezdve. www.3m.hu

 

Hívják ezt ragasztó-gyurmának, -hurkának is. Mindegy. Ez kell!

 

A hurkát szépen illesszük a fedélre, a ragasztó helyére, de úgy, hogy a sárga szalagot NE vegyük le róla, ezt majd akkor, ha a helyén lesz a fedél.

 

Na most kell visszaügyeskednünk a fedelet a helyére. A leszerelés ismeretében ennek nem lenne szabad nagy mutatványnak lennie, én mégis eljátszottam vele egy darabig…

 

Ha a helyére került akkor eloször a 2-es ponton tegyük vissza, de a csavart még ne tekerjük vissza. Jöhetnek a 3-asok, majd ez után az 1-eseknél a szélvédo felol lessük a bolhák csatlakozásait. Ha megtaláltuk a rögzítési pontokat, akkor lehúzhatjuk a sárga szalagot. Figyelem ami tapad ragad, itt ne kapkodjunk! Most nyomhatjuk rá a szélvédore a fedelet. A ragasztásnál a peremet és az 1-es pontokat nyomkodjuk. A bolhák egy kattanással fogják jelezni a megérkezést. Szépen nyomkodjuk végig a ragasztást, ha egy kis ragasztó kinyomódna a szélvédore ne aggódjunk, majd levágjuk.

 

Végül rögzítsük a 2-es csavart, majd pattintsuk vissza a csavartakaró-korongot.

 

Kész vagyunk.

 

Fentiek alapján, csak saját felelosségünkre végezhetjük el a muveletet!

 

 

 

"
 
 
  Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Barkács
· Írta: Flex


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Barkács:
Alapjárati szabályzó tisztítása


  Cikk értékelése
Átlagolt érték: 4.97
Szavazat: 34


Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


  Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

"Pollenszuro cseréje" | Belépés/Regisztráció | 13 Megjegyzés | Vita keresése
Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!

Re: Pollenszűrő cseréje (Értékelés: 1)
Szerző: FOKIO Dátum: 2004. augusztus 30. hétfő, 08:29
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
Nekem a cserét úgy oldotta meg a tag a szervízben, hogy a 3-as patentokat kiugrasztotta, aztán óvatosan megemelte a fedelet, és a régi szűrőt kiemelte. Egy éves volt és már rendesen koszos. Bár állítólag még nem kellett volna cserélni, de én azért kivetettem vele. Namost mivel minden kéznél volt nála, így a fedelet el sem kellett engednie. A házat kifújta, aztán betette az újat, és visszapattintotta a fedelet. Arra azért kíváncsi vagyok, hogy a már a hideg-meleg miatt elridegülő patentok mennyire bírják majd a gyűrődést a későbbiekben. Egyenlőre az 1, 2-es pontokhoz nem nyúltak.Re: Pollenszűrő cseréje (Értékelés: 1)
Szerző: Balázs Dátum: 2004. augusztus 30. hétfő, 12:14
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
Az enyémet is úgy cserélgették a régi kocsin, mint FOKIO-ét, a negyedik után (80000) be is ázott!!! A szervíz ezt új fedéllel orvosolta, amit extragariban ki is számlázott a Fordnak több mint 10 rugóért!Re: Pollenszűrő cseréje (Értékelés: 1)
Szerző: pop Dátum: 2005. március 10. csütörtök, 18:31
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
Nekem a szervízben egy szélvédőcsere után tették vissza a takarólemezeket úgy, hogy az összes patentet letörték. A pillanatforrasztóval vissza "berhelt" patentek a takarólemezt eltartották a szélvédőtől, így egy kiadós eső után kb. 5 liter víz került az utastérbe. Reklamációmmal nem tudtak mit kezdeni, tájékoztatásuk szerint 15 ilyen rendszeresen beázó autót hordanak hozzájuk. VICCES NEM!!!!????Re: Pollenszuro cseréje (Értékelés: 1)
Szerző: Paja Dátum: 2009. május 29. péntek, 18:27
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
Sziasztok! Az írás (és főleg a képek!) alapján sikeresen megoldottam a szűrőcserét! Így elsőre másfél órát vett igénybe, de SIKERÜLT! Kisebb gondjaim voltak mind a szétszereléssel, mind pedig az összerakással, de kis kreatívitással sikerült megoldanom a probléámákat, így most már legközelebb már tudom, hogy mire számítsak! Köszönöm mindenkinek az ötleteket, javaslatokat. PajaRe: Pollenszuro cseréje (Értékelés: 1)
Szerző: taylor Dátum: 2009. június 25. csütörtök, 15:33
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
Üdvözlök Mindenkit! Valóban nagyon hasznos a leírás ill. a rajz, ez alapján cseréltem ki én is. A legfontosabb művelet az, hogy az autó menetirány szerinti jobb oldala felé kell húzni a fedelet amikor a "1" számú bolhákból akasztod ki a fejet, és ha még ezt előzetesen napra kitett autóval végzed akkor teljes a siker (a meleg lágyítja a műanyagot). Így biztos nem fog eltörni a bolha. Ami a ragasztót illeti, megteszi egy kis szintelen sziloplaszt is.Re: Pollenszuro cseréje (Értékelés: 1)
Szerző: _Allen Dátum: 2018. július 19. csütörtök, 18:52
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
Itt egy video is a cseréről: https://www.youtube.com/watch?v=qpFj-lCWZgYRe: Pollenszuro cseréje (Értékelés: 1)
Szerző: Nr15 Dátum: 2014. szeptember 09. kedd, 18:56
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
Sziasztok. Én a héten szeretném megvásárolni az autóhoz a megfelelő ragasztót. Két kereskedést kérdeztem meg, hogy mennyibe kerülne ez a ragacs. Szeleckynél 4000 forint, Auto fortnál két félét lehet vásárólni? egy egész tekercs ára (ami vékonyabb és a szerelők ezt használják ) 8000ft vagy a méterben kapható 650ft-ért (ez vastagabb). érdekes számomra+,hogy itt az egyikőtök azt írta,hogy sima átlátszó sziló is jó.Re: Pollenszuro cseréje (Értékelés: 1)
Szerző: alpha08 Dátum: 2016. április 18. hétfő, 15:38
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
Sziasztok! Lehet ez buta kérdés lesz: nem klímás Focus I-ben is van pollenszűrő? Vagy ezek nincsenek is összefüggésben? Köszi szépen a válaszokat!Re: Pollenszuro cseréje (Értékelés: 1)
Szerző: Heloise Dátum: 2015. március 14. szombat, 13:59
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
A remek leírás és a fotók alapján hibátlanul megoldottam a pollenszűrő cserét (a szervízekben eddig mindig csak összegányolták az egészet, de most nagyon jó lett). Köszönöm!!!Re: Pollenszuro cseréje (Értékelés: 1)
Szerző: ironmen Dátum: 2016. szeptember 02. péntek, 17:28
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
Remek leírás, ez alapján cseréltem. A gumikaucsuk már porladóban, egy bolha eltörve. Cromaxnál lehet méterre venni a gumikaucsukot. 975forint per méter. A bolha szintén.Oldalkészítés: 0.18 másodperc