Üdvözöl a(z) Magyar Ford Focus Klub
Címlap  ·  Saját beállítások  ·  Letöltések  ·  Fórum 2019.01.22. 07:56:56 

  Főmenü
 Hírek, cikkek :
 Címlap
 Régebbi cikkek, írások
 Keresés

 Tagok :
 Új tagoknak
 Klubtagoknak (zártkörű)
 Tagok listája
 Saját beállítások
 Üzenetek

 Közösség :
 Fórum
 Észrevétel küldése
 Hasznos linkek
 Fotóalbum
 Online bolt
 Apróhirdetés
 Letöltések
 Rendszámkereső
 Userbar generátor

 Adatok :
 Klubtérkép
 Top 10

  Hirdetés

  Felhasználók
Üdvözlet, Vendég
Felhasználónév
Jelszó
(Regisztráció)
Felhasználók:
Legutóbbi: n1nja
Mai: 1
Tegnapi: 2
Összesen: 24517
Látogatók:
Vendégek: 299
Tagok: 4
Összesen: 303

Jelen lévő tagok:
01: balhmm
02: n1nja
03: Kapeti
04: kleroo


  Superchips, chiptuning könnyedén?
Írta: AndrewBoy
Tuning

A SuperChips egy nagy multra visszatekinto tuning cég Angliában, évek óta foglalkozik motorvezérlo egységek (ECU) újraprogramozásával. Végre lehetoségem nyílt kipróbálni, hogy mit tudnak. Magyarországon jelenleg 64 ezer Ft + ÁFA áron van erre lehetoségünk.

Árban manapság ez átlagosnak minosül. Persze ami jó, hogy a szervíz csatlakozón keresztül tudják feltölteni az új programot. De igazából mi is a chiptuning?

A chiptuning az ECU szoftverének a módosítása. Lehetoség van játszani bármivel, amit elektronika állít, általában az elogyujtást szokták változtatni. Ez akkor hasznos, ha magasabb oktánszámú benzint tankolunk. 1 fokos állítás 1LE-t jelenthet oktánszámonként.

A szoftver elkészítése padon történik, járó motor közben, ahol minden munkaponthoz (gázpedál álláshoz) más és más értékeket rendelnek hozzá a motor vezérléséhez. Természetesen olyan pad kell ehez, ahol lehet a motort terhelni. Sajnos ma Magyarországon nincs vagy csak 1-2 eldugott cég képes ilyen chiptuningot csinálni. A többi "pados" chipezo sufni csak arra képes hogy terheletlenül a fotengelyre leadott teljesítményt elotte, majd utána ellenorizze sacc/kb szinten.

Ez természetesen kontár munka. Komoly szoftver kell ahoz is, hogy tudják az eredeti programban mit is kell változtatni, no meg hogyan. Sajnos itthon ennek is hiányában vagyunk. Ezért fordultam a SuperChipshez. Elméletileg ok képesek az itthon kiolvasott programot kint angliában módosítani egy létezo autón, illetve, ha már ilyen ECU-t modosítottak, akkor az ahoz tartozó új módosított programot képesek elküldeni. Lényeg a lényeg, a superchips szerint így alakul az autóm teljesítménye és nyomatéka (2.0 16v DOHC):


140Le @ 5450 RPM


195 Nm @ 4290 RPM

De ugye ez 98as benzin esetén. Ez kb 10% teljesítmény növekedést jelent. De mit tud igazából. Kifogyasztottam üresre a kocsit, majd megtankoltam Shell V power Racing 99es benzinnel. Persze nem tele;-) Csak, hogy pár karikát tudjak futni a kocsival. Barátommal chiptuning elott próbáltuk ki a kocsit, 100-ra 9,1 sec alatt gyorsult fel. 160-ra pedig 23,8 sec alatt. A végsebesség pedig 205 km/h volt az M3ason egyenesben GPS szerint. (Ekkor 210-t mutatott az óra)Mivel az indulás és váltás közt is különbség lehet ezért 80-120 és 50-80 közti tesztet is megcsináltuk.

Nos, ami kiderült, hogy a puszta adatok alapján 2 tized másodpercel volt jobb százra a kocsi. A dinamikai tesztben 2-esben és 3-asban meglepo módon jobban teljesített 2-2 tized másodperccel. A 160 km/h-t pedig 21,9 alatt érte el a kocsi. Végsebességre pedig 210 km/h-t ment GPS szerint.

Ez mind szép és jó, de mi van akkor, ha nem 300 Ft-s benzint tankolunk? Kipróbálva 98-as benzinnel, hajszálra ezeket az adatokat kaptuk meg. És 95-ös benzin esetén? Az autó ugyanúgy megy mint régebben, kopogni nem fog, mert az elektronika visszaveszi az elogyújtást, viszont a fogyasztás talán egy hajszálnyival kevesebb lesz (1-1,5L), ha 4-5-6 ezer közt járatjuk a motort nagy sebességnél, persze a hajszál itt 16 liter helyett 15-14,5 liter százon padlógázzal.

Lényegében nem csalódtam, nem vártam többet, városban nem fogyaszt kevesebbet a kocsi 95-ös benzinnel, 98-as pedig azért már sokkal drágább, viszont, ha állatkodni akarunk akkor érdemes azt tankolni. A fogyasztás csökkenés pedig nagyon kellemes csalódás volt.

A SuperChips chiptuningot ma itthon csak egy cég forgalmazza, mivel nem fizettek ezért a cikkért semmit, kérem e-mailben kérjétek a pontos helyüket és címüket. Teljes 1 hetes hatás pénz visszafizetési garancia van.

 
 
  Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Tuning
· Írta: AndrewBoy


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Tuning:
TDCI motorok elektronikus teljesítmény növelése


  Cikk értékelése
Átlagolt érték: 3.81
Szavazat: 11


Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


  Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

"Superchips, chiptuning könnyedén?" | Belépés/Regisztráció | 2 Megjegyzés | Vita keresése
Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!

Re: Superchips, chiptuning könnyedén? (Értékelés: 1)
Szerző: herczegm Dátum: 2012. július 06. péntek, 16:09
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
Hello, érdekelne a Superchip tuning cég elérhetősége. Köszönettel.Oldalkészítés: 0.08 másodperc