Üdvözöl a(z) Magyar Ford Focus Klub
Címlap  ·  Saját beállítások  ·  Letöltések  ·  Fórum 2022.01.17. 19:37:24 

  Főmenü
 Hírek, cikkek :
 Címlap
 Régebbi cikkek, írások
 Keresés

 Tagok :
 Új tagoknak
 Klubtagoknak (zártkörű)
 Tagok listája
 Saját beállítások
 Üzenetek

 Közösség :
 Fórum
 Észrevétel küldése
 Hasznos linkek
 Fotóalbum
 Online bolt
 Apróhirdetés
 Letöltések
 Rendszámkereső
 Userbar generátor

 Adatok :
 Klubtérkép
 Top 10

  Hirdetés

  Felhasználók
Üdvözlet, Vendég
Felhasználónév
Jelszó
(Regisztráció)
Felhasználók:
Legutóbbi: lala1lala
Mai: 3
Tegnapi: 0
Összesen: 26362
Látogatók:
Vendégek: 240
Tagok: 1
Összesen: 241

Jelen lévő tagok:
01: attila64


  USB zenelejátszás beépítése
Írta: Flex
Barkács

Úgy alakult, hogy a 2008-as év olyan időszakában lett megrendelve az autóm, amikor még nem lehetett USB csatlakozót extraként kérni. Így jobb híján MP3-at CD-ről játszanék le, ha nem foglalna sok helyet az a  sok lemez és nem lenne macerás rakosgatni, keresgetni. Mennyivel jobb lenne egy USB pen drive, több ezer albummal.... így aztán addig kutakodtam a neten, míg sikerült megszerezni a gyári megoldás alkatrészeinek finis kódját és a beépítési módot, és vegül összeállt a lista, két nap alatt pedig sikerült beépíteni. Vállalkozó kedvűeknek!


Tehát adva vagyon egy Focus II, amelyik nem tartalmaz gyári extraként USB portot, azonban tartalmaz gyárilag extraként Bluetooth modult. Ez nagyon fontos, ugyanis rögtön azzal kezdjük hogy ezt kidobjuk és veszünk helyette másikat. És amiért fontos: aki úgy kezd bele hogy nincs Bluetooth modulja, az az új Bluetooth modul megvásárlásával ne gondolja hogy egyúttal a Bluetooth csatlakozást is megoldotta, mert ahhoz még kell pár apróság, de ezt nem tárgyalja ez a cikk.

Mit is akarunk csinálni tulajdonképp? USB-s csatlakozású eszközökről zenét lejátszani. A könyöktámaszt felhajtva feltárul egy hatalmas tárolórekesz, oda fogjuk berakni az Ipod tartót, amelybe illeszkedik egy USB és egy AUX aljzat. Ezután a fejegységünk lejátszik minden MP3 zenét amit az USB-be dugunk, legyen az USB stick vagy Ipod, Iphone.Mielőtt belekezdenénk, rendelkeznünk kell néhány szerszámmal: torx csavarhúzó (15-ös és 20-as), lapos csavarhúzó, 10-es dugókulcs, snitzer, szigetelőszalag. Ajánlatos profi szerszámokkal dolgozni, főleg a torx csavarhúzóknál, alkalmasnak kell lennie 90 fokos csavarozásra, tehát vagy L alakú torx szerszámokkal, vagy profi racsnis szerszámokkal és bitekkel dolgozzunk.

Meg kell rendelnünk a következő alkatrészeket (elején a finis kód):

- 1583717 Bluetooth vezérlőegység USB-vel
- 1541417 Ipod tartó
- 1497339 USB aljzat
- 1471741 AUX aljzat
- 1520708 USB kábel 1
- 1520710 USB kábel 2
- 1524723 Középkonzol kábel kulcsnélküli indításhoz
- 1529487 Ipod Y kábel

Első feladatunk a Bluetooth modul kicserélése. A Bluetooth modul szervesen csatlakozik a fejegységhez, legyen az sima CD-s Sony vagy akár a legnagyobb érintőképernyős. Ez a modul kétféle változatban létezik, az egyik csak Bluetooth-ot tud, a másik Bluetooth+USB-t is. Ha mindent megvettünk a fenti bevásárolólistából, akkor az USB-s változat már a kezünkben is van (a képen egymás mellett a régi és az új modul).Ez a modul egy nagyon elcseszett helyen van, egy kínszenvedés kivenni. Először is ki kell venni a kesztyűtartót a helyéről, ehhez 7 db torx csavart kell eltávolítani.Ezután ki tudjuk húzni finoman a kesztyűtartó dobozt, de mielőtt kirántanánk, az AUX kábelt pattintsuk ki.A kesztyűtartó előlapjának két zsanérját magunk felé erősen húzva kipattinthatjuk. A teleszkópot nem szedtem szét mert így már le lehet hajtani az előlapot, és több helyre nem lesz szükségünk.Feltárul a kesztyűtartó mögötti rész, pirossal bekarikáztam ahol a modul tartózkodik, persze a karikával jelzett műanyag mögött, alulról csináltam is egy képet róla.

A nehézséget az jelenti, hogy amint látható, a csavar ami tartja a modult, középen található, de a feje felfelé néz, amit lehetetlen elérni, mivel a kesztyűtartó tetejétől pár centire van csak. A megoldást egy nem sokkal könnyebb módszer jelenti: a modul egy L alakú konzollal van a pirossal bekeretezett részre illesztve, két csavarral. Ha hátulról benyúlunk a modul mögé, akkor megtalálhatjuk a kormány felé eső csavar fejét, amit a 20-as torx csavarhúzóval kicsavarozhatunk. Ide kell az L alakú csavarozás. Ha ezt kicsavartuk, akkor a modult le tudjuk dönteni 45 fokkal, és akkor már elérjük a közepén levő csavar tetejét, majd a modul annak kicsavarásával kiszabadítható. Nőgyógyászok előnyben....

Az új modult visszacsavarjuk, visszapattintjuk a fejegység kábelét, és mellé bedugjuk az USB kábel első részét, amihez hozzápattintjuk a másik felét. Itt akár már ki is próbálhatjuk az USB lejátszást, a kábel végére dugjuk rá az USB aljzatot, abba egy MP3 zenéket tartalmazó pen drive-ot, és a fejegységnek látnia kell a zenéket a meghajtón.

Ha a minimálkoncepcióra törekszünk, akkor itt akár véget is érhet a történet, az USB aljzatot a kesztyűtartó hátulján be lehet ügyeskedni, így a kesztyűtartóban lehet cserélgetni szükség szerint a pen drive-okat.

Aki viszont Ipod, Iphone telefonokról vagy más USB csatlakozós mobiltelefonról játszana le zenét, annak ajánlom a könyöktámasz alatti kialakítást. Ehhez viszont nagyon sokat kell szerelni.

Először levesszük a könyöktámasz hátulját. Az ülések sínei mellett két oldalt egy-egy 10-es csavar található, azoktól szabaduljunk meg. Utána a felhajtott könyöklő alatti két csavart kell kicsavarni, majd a könyöktámasz hátlapja felfelé emeléssel levehető.Ezután a kézifékkar és a körülötte levő műanyag takaró levétele következik. Két csavart csavarjunk ki a mágneses patent mellett, majd felfelé húzással előre tudjuk lehúzni a takarút, majd a kézifékkart (a markolat erős húzásra magától lejön).

A váltókulissza a szoknya meghúzásával kipattan, a jobb alsó sarokban kezdjük mert ott enged a legkönnyebben.A pohártartó alatt is van egy rejtett csavar, a gumi lap eltávolításával találhatjuk meg.A vezető oldalán a pedálok melletti műanyag panelt távolítsuk el a két csavar kitekerésével. Húzzuk le a kábelköteg csatlakozóját.

A váltó előtt találhatunk két 10-es csavart, azt kicsavarva az egész középső részt kiemelhetjük, félúton az indítógomb csatlakozóját is bontsuk.

Az USB kábelt a kesztyűtartó alján vezessük ki, és húzzuk végig a váltó és a kézifékkar mellett.Most következik a középső rész preparálása. Két feladatunk lesz, el kell távolítani a régi kábelt és az újat behelyezni, valamint ki kell vágni a könyöktámasz hátuljáról a gyárban meghagyott lyukakat, mert oda fog illeszkedni az Ipod tartó és ott mennek be a kábelek a könyöktámasz belsejébe.

A két kábel között látszik a különbség, az új hosszabb mert tartalmaz egy AUX csatlakozót, valamint egy plusz kábelt ami a 230V-os csatlakozás, ezt talán megcsinálom egyszer, sajnos a gyári inverter amit meg kell hozzá venni nagyon drága, így csak akkor éri meg ha gyári megoldást szeretnénk alkalmazni.A könyöktámasz hátulját óvatosan vágjuk ki snitzerrel a vonalak mentén. Vékonyan látszik hol kell dolgoznunk.Ezután az Ipod tartót becsavarozzuk a könyöktámasz tárolójába a felső két csavarral, belepattintjuk hátulról az AUX és USB aljzatokat, majd mindent visszaszerelünk fordított sorrendben. Ha készen vagyunk, így fog kinézni:És a kijelzőn látszik az Ipod lejátszás:Sok sikert a vállalkozó kedvűeknek!
 
 
  Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Barkács
· Írta: Flex


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Barkács:
Alapjárati szabályzó tisztítása


  Cikk értékelése
Átlagolt érték: 5
Szavazat: 1


Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


  Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Barkács

"USB zenelejátszás beépítése" | Belépés/Regisztráció | 11 Megjegyzés | Vita keresése
Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!

Re: USB zenelejátszás beépítése (Értékelés: 1)
Szerző: kofy Dátum: 2010. február 08. hétfő, 14:37
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
Nagyon köszönöm! Egy ilyen cikkre vártam rég. Az utólagos Ford BT már megvan, éppen most akartam kinézni a finiskódokat az USB-hez szükséges alkatrészekhez. Úgy látom, tavasszal-nyáron USB szerelés lesz...Re: USB zenelejátszás beépítése (Értékelés: 1)
Szerző: kofy Dátum: 2010. február 08. hétfő, 15:25
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
Oops, a kérdést elfelejtettem: nagyságrendileg mennyibe fájt az alkatrészek beszerzése?Re: USB zenelejátszás beépítése (Értékelés: 1)
Szerző: Karlo Dátum: 2010. március 06. szombat, 10:42
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
Nagyon köszönjük! Gratulálok a szerzőnek!Viszont lenne egy kérdésem,akinek nincs beépítve a Bluetooth modul,akkor azt hogy lehet kiépíteni?Re: USB zenelejátszás beépítése (Értékelés: 1)
Szerző: Sinres Dátum: 2010. március 30. kedd, 11:54
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
Szia! Az alkatrészlistádban lévő 1541414 számon Ipod tartó helyett az ECAT-ban valamilyen tömlő jön elő, tuti jó ez a szám?Re: USB zenelejátszás beépítése (Értékelés: 1)
Szerző: Gabeboy Dátum: 2010. június 16. szerda, 22:02
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése) http://www.nanotrade.hu
Hello! Egy próbát megér a kérdés: Ez a megoldás a 2005-ben gyártott kocsinál amiben 1CD-s Sony van gondolom nem műxik?Re: USB zenelejátszás beépítése (Értékelés: 1)
Szerző: aboka Dátum: 2010. június 21. hétfő, 13:42
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
Szia! Engem az érdekelne igazából, hogy nekem, nem a navis, hanem a gyári sony MP3-as van! Ehhez nekem igazibból csak Bluetooth vezérlőegység kelle, tehát én csak kihangosítóként szeretném használni! Erre van-e olcsóbb megoldás, vagy a te régi modulod jó lenn-e nekem! Válaszod előre is köszi!Oldalkészítés: 0.11 másodperc