Üdvözöl a(z) Magyar Ford Focus Klub
Címlap  ·  Saját beállítások  ·  Letöltések  ·  Fórum 2022.01.17. 19:51:27 

  Főmenü
 Hírek, cikkek :
 Címlap
 Régebbi cikkek, írások
 Keresés

 Tagok :
 Új tagoknak
 Klubtagoknak (zártkörű)
 Tagok listája
 Saját beállítások
 Üzenetek

 Közösség :
 Fórum
 Észrevétel küldése
 Hasznos linkek
 Fotóalbum
 Online bolt
 Apróhirdetés
 Letöltések
 Rendszámkereső
 Userbar generátor

 Adatok :
 Klubtérkép
 Top 10

  Hirdetés

  Felhasználók
Üdvözlet, Vendég
Felhasználónév
Jelszó
(Regisztráció)
Felhasználók:
Legutóbbi: lala1lala
Mai: 3
Tegnapi: 0
Összesen: 26362
Látogatók:
Vendégek: 239
Tagok: 2
Összesen: 241

Jelen lévő tagok:
01: shatterhand
02: attila64


  Mindent az elsősegélycsomagról
Írta: Lala
Info
Nemrég röppent fel ismét a hír, hogy kiváló kötözködési alap a Rendőrségnek az E.Ü. csomag hiánya, vagy érvénytelensége. Sőt 2012.04.15 után a büntetési tételek megnövekedésével szép összeget lehet fizetni, ha valaki nem figyel. Igen ám, de nem csak a hiánya adhat okot bírságra, hanem az is, ha nem teljes a tartalma, vagy épp lejárt a szavatossági ideje. Hoppá tavaly a miskolci Focus talin valaki megvágta a kezét és bekötöttük. Miből is? Hát a dobozomból!
Hát megnéztem hamar, kék külső csomagolás: a tartalmi lista alján ez állt: Lejárat: 2012.09.10 Belekukucskáltam a csomagba, hogy mit írtak a kötöző- és fertőtlenítő szerekre. Kötszerek lejárata 2012.09. De a kézfertőtlenítő szer már 2011-óta nem használható.
Ti mikor láttátok utoljára a kis vöröskeresztes tasakot? Lehet, hogy ideje lenne újból ellenőrizni… Nézzük mit is keressünk!Gyakran minden körültekintés ellenére is bekövetkezhet rosszullét vagy kisebb baleset, melynek esetén az orvos érkezéséig segítséget kell nyújtanunk a rászorulónak. A szervezet váratlan károsodása nemcsak üzemi baleset esetén léphet fel, hanem közúti szerencsétlenség következtében vagy akár a hétköznapi teendők végzése közben is. Az elsősegélynyújtás a balesetet szenvedett embernek való segítségnyújtást jelenti, melynek célja a sérült egészségi állapotának helyreállítása, illetőleg rosszabbodásának megakadályozása.

Elsősegélynyújtó felszerelésre vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek:

  106. § (1) A járműveken elsősegélynyújtó felszerelést kell készenlétben tartani, amelynek tartalma a következő:


  b) személygépkocsi, tehergépkocsi, oldalkocsis motorkerékpár, mezőgazdasági vontató és lassú jármű, valamint a kizárólag menetrendszerű helyi járatban közlekedő autóbusz esetén:
steril gyorskötöző pólya (10 cm x 5 m):4 db
steril gyorskötöző pólya (5 cm x 5 m):2 db
steril mull-lap (6 x 6 cm/100 lap):2 db
egyenként csomagolt vágott mullpólya (10 x 5 m):4 db
steril mull-lap (50 cm x 80 cm):3 db
kéztisztító/fertőtlenítő lap:4 db
fóliakesztyű:1 pár
háromszögletű kendő 2 db
biztosítótű (40 mm-es):4 db
ragtapasz (1,25 cm x 5 m):1 tekercs
olló (rozsdamentes acélból, 110-150 mm-es):1 db
polividonum jodatum hatóanyag tartalmú sebfertőtlenítő oldat (30 ml):1 db
sebtapasz vágható (6 x 10 cm):2 db
higiénikus arcmaszk (lélegeztetéshez):1 db
gumis rögzítésű sebészeti szájmaszk:1 db
elsősegélynyújtás képekben:1 db
tartalomjegyzék:1 db


A polividonum jodatum hatóanyag tartalmú sebfertőtlenítő oldat helyettesíthető 6 db 1 ml-es ampulla jódpárnával.
  (2) Az (1) bekezdésben meghatározott elsősegélynyújtó felszerelés - a tartalmának alkalmazhatóságára vonatkozó lejárati időn belül - helyettesíthető olyan elsősegélynyújtó felszereléssel, amelyet az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam a jármű kategóriájához alkalmazni rendelt, amennyiben azt magyar nyelvű, vagy ábrás elsősegélynyújtási tájékoztatóval ellátták.
  (3) Az elsősegélynyújtó felszerelést portól és víztől védett csomagolásban a járművezető számára jól hozzáférhető helyen kell a járművön tartani.
  (4) Az elsősegélynyújtó felszerelés (1) bekezdésben meghatározott egyes tartalmi elemei a gyártó által meghatározott időpontig alkalmazhatóak.
  (5) Az (1)-(4) bekezdés rendelkezéseit a már forgalomba helyezett járműveken a járműhöz használt bontatlan, lezárt elsősegélynyújtó felszerelés alkalmazhatóságának lejárta esetén, de legkésőbb 2013. január 1. napját követően kell alkalmazni.


A 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet szerint a járműveken szabvány szerinti elsősegélynyújtó felszerelést kell készenlétben tartani, mely a lejárati időn belül alkalmazható. Az elsősegély az életmentésre, a sérülés súlyosbodásának megelőzésére irányul, ezért jó, ha nem a bajban kell szembesülnünk, hogy lejárt a mentődobozunk tartalmának felhasználási ideje. Figyeljük tehát a szavatossági időt is, hiszen ha egy nagyon kötelességtudó rendőrrel akadunk össze, aki a háromszögtől az elsősegélynyújtó felszerelésig mindent megvizsgál, akkor a lejárati idő miatt is megbüntethet.

A szabvány szerinti elsősegélynyújtó felszerelés- a tartalmának alkalmazhatóságára vonatkozó lejárati időn belül - helyettesíthető olyan elsősegélynyújtó felszereléssel, amelyet az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam a jármű kategóriájához alkalmazni rendelt, amennyiben azt magyar nyelvű, vagy ábrás elsősegélynyújtási tájékoztatóval ellátták. A mentődoboz tartalma a járművezetők által elvégezhető elsősegély-nyújtási feladatok ellátására alkalmas.

Szavatosság:
Steril kötszerek sterilitásukat 5 évig megőrzik, a sebfertőtlenítő oldat a gyártási dátumtól számított 3 évig használható fel.
Méretek: 25 cm x 16 cm x 8 cm

” A 6/1999. évi KÖHÉM rendelet a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről határozza meg a járművek műszaki készenléti előírásait, ami kitér az elsősegélynyújtó felszerelés kötelező meglétére is.
– Az egészségügyi felszerelés tartalma járműtípustól függően eltérő. A készletnek az előírt tartalmi elemekkel kell bírnia, figyelembe véve az egyes eszközök felhasználhatósági idejét. Bármi, ami az előírttól eltér, jogellenes helyzetnek minősül. Ha a járműben nincs, vagy lejárt, esetleg hiányos a készlet, az szankciót von maga után. A kiszabható pénzbüntetésnek törvényi keretek között alsó és felső határa van. Az egészségügyi doboz felbontás után is használható. A lejárt határidejű doboz felbontását és a lejárt szavatosságú kötszerek és tartozékok kicserélését, a dobozban lévő termékekkel egyenértékű kötszerekre semmi sem tiltja, és az elsősegélynyújtásról szóló 15/1972 (VIII. 5.) EÜM rendelet azt elő is írja. A plomba hiányában lévő doboz tartalmának meg kell felelnie a felszerelés részeként a dobozban lévő tartalomjegyzékben felsoroltaknak és érvényes felhasználhatóságúnak kell lenniük. A plomba sértetlensége egyszerűbbé teszi az ellenőrzést, de ennek hiányában sem büntethet a rendőr. Ilyenkor a doboz típusától (A, B, C) függően a tartalmat és a steril termékek szavatosságát vizsgálhatják át tételesen. Csere előtt viszont érdemes átnézni a termékek listáját, és mérlegelni, hogy mi éri meg jobban: a pótlás, vagy egy új doboz beszerzése?“

Források:
www.hegylakok.hu
www.intim-futar.hu
www.slh.hu
www.gyakorikerdesek.hu
 
 
  Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Info
· Írta: Lala


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Info:
Minden, amit a Focus II-rol tudni akartál


  Cikk értékelése
Átlagolt érték: 5
Szavazat: 1


Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


  Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

Kapcsolódó rovatok

Info

"Mindent az elsősegélycsomagról" | Belépés/Regisztráció | 13 Megjegyzés | Vita keresése
Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!

Re: Mindent az elsősegélycsomagról (Értékelés: 1)
Szerző: FOKIO Dátum: 2012. május 13. vasárnap, 10:18
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
Talán nem eszik olyan forrón ezt a kását. http://www.origo.hu/auto/20120511-megsem-kell-lecserelni-az-autok-egeszsegugyi-dobozat.html?olvastamar De aki megégette a szája szélét, azon nem sokat segít.Re: Mindent az elsősegélycsomagról (Értékelés: 1)
Szerző: percy Dátum: 2012. április 26. csütörtök, 11:20
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése) http://www.percy.hu/index5.html
Most olvastam: http://www.police.hu/nyitooldal/cikkek/orf120425_02.htmlRe: Mindent az elsősegélycsomagról (Értékelés: 1)
Szerző: percy Dátum: 2012. április 26. csütörtök, 10:51
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése) http://www.percy.hu/index5.html
Az az érzésem hogy ez megint egy hisztériakampány, és valaki (valakik) nagyon jól járnak vele! A rendőrség konokul tagadja hogy büntetnének érte, de ez az egész gyanúsan hasonlít a múlkori nagy EÜ doboz kampányra amivel a dobozok forgalmazói/eladói jártak kizárólag jól! Én ezt az őrületet most is kihagyom, ha esetleg bármikor is emiatt megbüntetnének igérem jelezni fogom itt a fórumon :-) Köszi a Lala a részletes magyarázatért, így legalább mindenkinek világos minek kell benne lennie egy ilyen dobozban. (a Kicsiben még mindig egy bontatlan EÜ doboz pihen, immár 8,5 éve) P.S.: Túl öreg vagyok már ahhoz hogy akárminek bedőlve rohanjak vásárolni.....Re: Mindent az elsősegélycsomagról (Értékelés: 1)
Szerző: blumpen Dátum: 2012. április 25. szerda, 13:38
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
10 perccel ezelőtt néztem és lássatok csodát -- lejárt! Már egy éve! Egyébként bontatlan! És van 2 db bontatlan láthatósági mellényem valamint egy egész izzókészletem! A szavatosság nincs ráírva!Re: Mindent az elsősegélycsomagról (Értékelés: 1)
Szerző: stewe99 Dátum: 2012. április 25. szerda, 21:53
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
Sziasztok Nálam is érdekes a dolog 2010/02-es gyártású autómhoz adott eü csomag (nem doboz) lejárt de olyan okos módon, hogy a kötszerek mind jók csak a fertőtlenítő folyadék 2007-es ami alapból 3 évig jó így amikor már megvettem a kocsit már abban az évben lejárt. üdvRe: Mindent az elsősegélycsomagról (Értékelés: 1)
Szerző: G_B Dátum: 2012. április 25. szerda, 10:45
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
jujujj, az enyém az autóval egyidős köszi Lala!Re: Mindent az elsősegélycsomagról (Értékelés: 1)
Szerző: AndrewG Dátum: 2012. április 25. szerda, 09:23
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
Több helyen is olvastam hogy gyógyszertárakban újratöltik/kicserélik a lejárt dolgokat a dobozban. (Most már nem kell leplombáltnak lennie!) Na, megkérdeztem 3 gyógyszertárat is, mindenhol - udvariasan bár, de - körberöhögtek. Egyrészt egy "általános" újratöltés (amit cserélni kell, csak azt cserélik, pl. gézlap, jód, stb.), kb 2.500.- Ft, míg egy új doboz gyógyszertárban 1.500 - 2.000 Ft. Már ha lehet kapni, mivel rendelni kell. Mindhárom helyen azt mondták hogy tavaly volt egy ugyanilyen dömping, akkor mindenki rohant EÜ csomagért, most megint felröppent a hír hogy 50ezres bírságokat szabnak ha lejárt egyvalami is a dobozban (ilyenkor úgy kell tekinteni a rendőrnek, hogy az egész csomag lejárt). Igazolni meg állítólag nem tudja a gyógyszertár hogy szavatos a csomag minden része, bár sztem' ez marhaság mivel minden "alkatrészen" rajta van a lejárati idő. Aki nem hiszi, járjon utána... :))))Re: Mindent az elsősegélycsomagról (Értékelés: 1)
Szerző: Max-r Dátum: 2012. április 24. kedd, 23:04
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése) http://www.citroenpicasso.hu
Nálam lejárt mind a két autóban 2010-2011-ben... szerencsére soha nem volt rá szükség, az ilyesmit pedig könnyen elfelejti az ember... 2 napja futkosok EÜ doboz után, de hiány ven belőle... 45 km-es távon nincs egy benzinkútnál sem... 1-et sikerült szerezni, de azt is csak úgy, hogy tudtam 5-kor jön a szállító. A kutas mesélte, hogy megérkezett a cucc és 10 perc alatt szétkapkodták az egész szállítmányt. Valaki nagyot kaszált ezzel a kis okossággal... 2500,-/autó az nem rossz bevétel, figyelembe véve, hogy a magyar autók átlagéletkora bőven 3 év fölött van...Re: Mindent az elsősegélycsomagról (Értékelés: 1)
Szerző: fefe1968 Dátum: 2012. április 24. kedd, 19:12
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése) http://www.fordfocus.hu/modules.php?set_albumName=fefe1968-albuma&op=modload&name=gallery&file=index&include=view_album.php
Hát igen, a lejárt dobozom miatt aggódom is olykor. Annak van jelentősége, hogy fehér, kék vagy éppen piros a "B"-s EÜ-doboz, vagy csak az előállítónál épp olyan műanyag granulátum volt és csak az érvényesség számít? 3 évente kidobni elég luxus szerintem. És mi van akkor, ha lejárt a matrica, de én a lista alapján frissre cserélem a tartalmát? Mégis olcsóbb és környezettudatosabb! ???Re: Mindent az elsősegélycsomagról (Értékelés: 1)
Szerző: radi Dátum: 2012. május 24. csütörtök, 18:14
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
jó ez a cikk, nálam semmien se nincsen:) Viszont a párom orvos, azt vajon elfogadják a rendőrök, hogy ezzel többet járulok hozzá egy baleset megoldásához mint egy dobozzal és kétségbe esett arcal?:))))Re: Mindent az elsősegélycsomagról (Értékelés: 1)
Szerző: breaker97 Dátum: 2012. május 09. szerda, 17:46
(Felhasználó inf. | Üzenet küldése)
üdv! hát nálunk (Szlovákiában) ha jól tudom a gyógyszertárak átellenőrzik és pótolják amit cserélni kell majd adnak rá szavatosságot és úgy hallottam :)Oldalkészítés: 0.13 másodperc