Ford Focus II csomagtartó világítás
Dátum: 2017. július 26. szerda, 17:45
Rovat: Barkács


A következő írás Masu kolléga tollából származik:

Ford Focus II csomagtartó világítás
Ez egy kisebb project volt, de azért 2x is neki kellett futnom. Eredetileg (csapotthátú focusról van szó) a csomagtartó jobb oldalán van egy kis lámpa, ami ha üres a csomagtér be is világítja. Viszont ha pakolunk a csomagtartóba, akkor a csomagok rögtön beárnyékolják a csomagtartót. Ezért arra gondoltam, hogy LED szalaggal kifényesítem a csomagtartót. Az ötlet az volt, hogy a kalaptartót tartó műanyag elem alsó feléhez ragasztom a világító szalagot mind a két oldalon. A kábelt pedig elvezetem kárpit alatt és párhuzamosan bekötöm a meglévő világítás mellé.
A kivitelezés csak egy kicsit volt bonyolultabb mint az eddigi leírás:

Azt a kicsi nehézséget az okozta, hogy a kalaptartó műanyag elemre ugyan rá ragasztottam a LED szalagot, de a ragasztó hatékonysága megkérdőjelezhető, mert már akkor elkezdtek a végei felkunkorodni, mikor oda helyeztem. Valószínűleg nyáron a nagy meleg is segített volna neki. Ezért fúróval kis lyukakat fúrtam a műanyagba a LED szalag három pontján mindkét oldalra. Ezeken a furatokon fűztem át a legvékonyabb gyorskötözőt. Na ez a művelet volt a legnehezebb, mert alig lehetett hozzáférni.
De végül sikerrel jártam. A bekötés sem volt bonyolult. Örültem vagy 1 évig, de akkor a LED szalag LED-jei el kezdtek kialudni. Végig gondolva a dolgot teljesen jogos, mert 12V feszültségre kényesek ezek a fényforrások, és a feszültség tüskéket sem tolerálják túl jól. Ilyeneket olvastam mindenfelé, és ez egybevág azzal amit tapasztaltam. Ezért a szalagok cseréje mellett egy feszültség stabilizátort is bekötöttem az új LED-ekhez. Ezt a lehető legegyszerűbb módon egy 12 Voltos stabkockával oldottam meg és egy nagyobbacska kondenzátorral. Ezt a két alkatrészt egy próbapanel csíkra szereltem, majd zsugorcsővel csomagoltam. Most csak a végeredményről készültek képek, remélem azért a lényeg látható rajtuk.

 A bal illetve a jobb oldali LED szalag a kalaptartót tartó műanyag alján. A fekete ragasztószalag, csak azért került oda, hogy a kábel semmibe se akadjon bele. És a csatlakozó se csússzon szét. Majd ragasztó pisztollyal véglegesítem ha ráveszem magam. (hogy könnyebb legyen elképzelni, a fotók alulról készültek, és erre a szürke műanyagra csukódik rá a kalaptartó).

Ezeken a képeken a stabilizátor és az eredeti izzóval való párhuzamosítás látható. Igaz a stabilizátorból nem sok, csak a fekete zsugorcső látszik. Remélem ezzel a megoldással tovább fogják bírni a LED-ek. A sok kábel ami a képeken látszik, szépen elfér a műanyag takarásában. A csatlakozónál látható levágott kábel csonk az első megoldás maradványa mikor még a két oldalon lévő szalaghoz innen lett a 12V elvezetve. Jelenleg ugye a stabilizátorról kapja a tápot mind a kétoldali világítás.

És a végeredmény:


2016.05 MasuA cikk tulajdonosa: Magyar Ford Focus Klub
http://www.fordfocus.hu

A cikk webcíme:
http://www.fordfocus.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=262